Monday, July 29, 2013

vastauksia

Heippa! Tässä tulee nyt vastaukset tohon kysymyspostauksen kysymyksiin, joihin koitin parhaani mukaan vastata ja toivottavasti niistä on hyötyä teille! Jaoin noi nyt kahteen "kategoriaan" eli vaihtojuttuihin ja henkilökohtaisiin :)
Ja laitan myös kuvia nyt näistä viime päivistä tänne, joita oon vietellyt lähinnä kavereiden kanssa. Ei ne liity kyllä mitenkää aiheeseen mutta toivottavasti ei haittaa! :D

VAIHTOJUTUT

Ootko missään vaiheessa katunut päätöstäsi vaihtoon lähdöstä?
En kyllä oo! Mulle vaihtoon lähteminen on ollu jo pitkään unelma, ja ei tulis kyl mieleenkää katua sitä missään vaiheessa, varsinkaa ennen lähtöä. Enkä usko et tuun katumaankaan koskaan koska luulen (ja todellakin toivon) että mun vaihtovuodesta tulee upee kokemus, josta on sitten paljon hyötyä myös tulevaisuudessa!

Minkä takia halusit lähteä vaihtoon?
Mua on tosi pitkään jo kiinnostanut tehdä jotain uutta ja jännittävää. Rakastan kanssa matkustamista ja muihin kulttuureihin tutustumista. Must se on nii hienoa, että on tilaisuus lähteä vuodeks johonkin muualle asumaan ja opiskelemaan ja oppimaan toisen maan kultturia ja tapoja.
Vaihtariblogeilla oli myös hiukan vaikutusta asiaan :)

Minkä takia juuri usa? (mietitkö muitakin maita ja miks sitten päädyit usa:han?)
Mulle Jenkit on ollu nii kauan ku muistan sellanen "unelmapaikka", johon mun on joskus pakko päästä. En ees miettiny muita maita, vaan se oli ihan selvää et haluun sinne. Rakastan myös kieliä, varsinkin englantia, ja haluun oppia puhumaan sitä sujuvasti vähän niinkuin toisena äidinkielenä. Ja jenkkiaksentti on ihana ♥ Mua kiehtoo kanssa siellä tosi paljon se amerikkalaisten elämäntapa ja kulttuuri. On niin siistiä päästä kokemaan kaikkia juhlia siellä, kuten Thanksgiving ja Halloween! Sitten tietty haluun kokea sen kaiken high school-meiningin siellä ihan omakohtaisesti, koska en haluu että mun käsitykset siitä on vaan joidenkin leffojen varassa.

Minkä perusteella valitsit juuri Exploriuksen kautta?
Selailin ennen hakemista eri järjestöiden nettisivuja ja luin myös muiden kokemuksii niistä. Munhan piti aluks hakea YFU:n kautta ja olin tulostanu ne alustavat hakupaperitki jo ja varasin netin kautta haastatteluajan, mutta sieltä ei sitten loppujen lopuks kuulunu mitään, joten päätin vaihtaa toiseen järjestöön. Olin lukenut Exploriuksesta enimmäkseen hyvää ja se jotenkin tuntu "oikeelta" niin pääsyin siihen sitten. Ja en oo kyllä kertaakaan katunu että valitsin sen!

Miksi valitsit juuri Exploriuksen/Californian? Oon ite kelannu että menis just Exploriuksen kautta hakis Caliin :)
Tosta löytyykin vastaus toho mun järjestövalintaan ylempänä ja en siis valinnu Californiaa vaan se oli ihan sattumaa että sinne pääsin! Ja siis Exploriuksellahan voi tehdä alue/osavaltiovalinnan lisämaksusta, mut suosittelen että ei tee sitä, sillä se perhe on kuitenkin tärkeempi ku se et missä paikassa tuut sen vaihtovuoden viettämään. Ja ei sitä tiedä vaikka pääsiski sattumalla esim. just Californiaa kuten mä! Tänä vuonna on nimittäin yllättävän moni päässy sinne ilman mitää osavaltiovalintoja :)

Mitä ootat vaihtovuodeltas/onko sulla mitään odotuksia?
Ootan, että siitä tulee unohtumaton kokemus, jonka aikana koen paljon kaikkea uutta niin amerikkalaisesta kulttuurista, ihmisistä kuin elämäntavoistakin. Ootan myös sitä että opin näkemään asioita eri näkökulmista ja että kasvan ihmisenä sen vuoden aikana sekä sitä että opin uusia asioita itestäni!

Mitä jäät ikävöimään Suomesta?
Eniten ihan varmasti perhettä ja ystäviä. Sitten varmaan sitä, että kuinka helppo täällä on ilmaista itteään ja ymmärtää toisia, kun osaa kunnolla kieltä. Just puhuttiin Annan kanssa siitä, että miten me siellä Jenkeissä sitten pystytää puhumaan "normaalisti", koska meil on aika paljon sellasia omia sanoja mitkä on väännelty eri suomen kielen sanoista. Ei englanniks pysty samal taval sanoja vääntelemää ja kääntelemään :D Ja ruisleipää tulee kans ikävä, koska se on vaan niin hyvää enkä tiiä miten pärjään ilman sitä haha!Mitä haluat kokea ton vuoden aikana?
Esimerkiks amerikkalaiset juhlapyhät, kulttuurin, erilaiset nähtävyydet, ja englannin kunnollisen osaamisen ja varsinki puhumisen! Sit tietenki se high school, kuten aikasemmin jo sanoinki. Ja varsinki siellä ne kaikki tapahtumat kuten Homecoming, Prom ja jenkkifutis-pelit! Mähän tuun näillä näkymin olemaan siellä senior, niin toivon tosi paljon että pääsisin myös kokemaan graduationin.

Kerroit että siellä sun kylässä on n. 2000 asukasta niin epäilyttääkö tai pelottaako asua niin pienessä paikassa kun on tottunut asumaan paljon isommassa kaupungissa? 
Ei mua oikeestaan yhtään epäilytä tai pelota se. Siitä mun tulevasta kodista on ihan muutaman minuutin ajomatka siihen suurempaan kaupunkiin jossa on se 94 000 asukasta. Ja muutenkin siinä lähellä on paljon kaupunkeja, joissa on sitten enemmän asukkaita, että en ihan perämetsässä tuu sentään asumaan :D

Mistä sait "idean" lähteä vaihtoon?
No ihan alunperin muutama vuos sitten olin innostunu lähtemää kielimatkalle ja tutkisinki paljon niitä kaikkia esitteitä ja luin EF:n sivuja monta kertaa läpi. En kuitenkaa sitten lähtenyt kielimatkalle, koska vaihtoon lähteminen alko kiinnostamaan enemmän yhen vaihtariblogin seuraamisen vuoksi. Siitä lähtien aloin sitten lukemaan kaikkia muitakin vaihtariblogeja ja jäin ihan koukkuun niihin, varsinkin jenkkivaihtareiden blogeihin. Niitä lukiessa päätin, että mäkin haluun kokea vaihtovuoden ja siitä se varsinainen idea sitten lähti!

Paljon aiot ottaa tavaraa mukaan?
Voi siitä pakkaamisesta tulee varmaa melkonen päänvaiva mulle... Mut siis oon aatellu et otan aika vähän vaatteita sinne, vaa ne lempparivaatteet mitä nyttenki käytän eniten ja sitten kaikki tärkeet ja hyödylliset tavarat. Mä saan ottaa yhen 23 kg:n ison laukun ja sitten 23 kg:n edestä käsimatkatavaroita, ja uskon (okei, toivon tositosi paljon) että mulla ei tuu ongelmia ainakaan painorajoitusten kanssa!

Mitä vaihtariblogeja seuraat?
Rakastan kaikkien vaihtariblogien lukemista ja seuraanki tosi montaa niistä. Tästä näkee kaikki blogit mitä tällä hetkellä seuraan Bloggerin kautta, ja siellä onkin suurin osa vaihtariblogeja.

Mitä aineita haluaisit opiskella vaihdossa? 
Pakollisina aineina mulla siellä on Amerikan historia ja englanti. Haluisin opiskella siel lisäks liikuntaa, ehkä matikkaa, ehkä terveystietoa ja sitten ois tosi kiva päästä tekemään yearbookia! En kyllä yhtään tiiä vielä että mitä tuun opiskelemaan, mutta sen näkee sitten ku pääsen sinne perille niitä valitsemaan! :)


Entä mitä harrastaa?
En oo tästäkään iha sataprosenttisen varma, mutta luultavasti koitan päästä johonkin koulun cheerleading- joukkueista. Oon harrastanu cheerleadingiä jo niin kauan että en osais kuvitella vuotta ilman sitä :D

Uskotko/toivotko tulevasi läheiseksi host-perheesi kanssa?
Tottakai toivon, ja oikeastaan uskonkin. Mun hostperhe vaikuttaa tosi mukavalta ja luulen että tullaan hyvin toimeen. Ois ihanaa, jos tultais niin läheisiks, että pystyisin kertomaan heille kaikista asioista, niin murheista ku iloistakin. Samalla tavalla ku omallekin perheelle :)

Oletko koskaan harkinnut ettet lähtisikään vaihtoon? Miksi?
Oletan et tä tarkottaa sitä et oonks harkinnu sen jälkeen etten lähtis ku hain vaihtariks? Mut siis en oo silleen harkinnu sitä missään vaiheessa, mut tossa keväällä tuli joskus sellasia hetkellisiä ajatuksia siitä et en voi lähtee, lähinnä sen takia et pelkäsin jättää ystävät tänne. Onneks sekin oli vaa hetkellistä enkä sillonkaa ollu varsinaisesti lähtöä tietenkää hylkäämässä! :)

Mikä on suurin unelmasi vaihtovuotta ajatellen?
Pitää yks elämäni parhaimmista vuosista jonka jälkeen oon monia ihania kokemuksia, tuttavuuksia ja  muistoja rikkaampi!

Pelkäätkö muuttuvasi vaihtovuoden aikana niin paljon ettet enään tule toimeen entisten kavereiden kanssa?
En oikeestaan. Tiiän että ainakin tietyt ystävät pysyy ja että tuun tulemaan niiden kanssa toimeen  vaihtovuoden jälkeenki. Enkä mä usko että tuun niin paljoa muuttumaan etten omasta puolestani tulis suomikavereiden ja -ystävien kanssa toimeen.

Uskotko tutustuvasi samantapaisiin ihmisiin Jenkeissä kuin kenen kanssa vietät aikaa täällä Suomessa?
En osaa näin etukäteen kyllä yhtään vielä sanoa. Mutta vietän aikaa nyt täällä lähinnä sellasten ihmisten kanssa jotka on samantapasia ku mä, niin luultavasti Jenkeissäkin vietän aikaa sitten samantapasten ihmisten kuin ite oon. Tai toivottavasti sellaisiin tutustun! Eikä mua siis haittaa ollenkaan jos tutustun kovin erilaisiin ihmisiin ku ite oon, mutta tietenki niiden kanssa ystävystyy paremmin, ketkä on samantapasia kuin itse.

Mitä odotat tekeväsi vielä ennen kuin lähdet vaihtoon?
Lähinnä sitä että nään kavereita ja sukulaisia. Tästä lähteekin aikamoinen kuukausi käyntiin kun on niin paljon tekemistä! Ootan kans aika paljon tulevaa Weekend Festivalia, johon meen ystävien kanssa reilun kahden viikon päästä!


HENKILÖKOHTAISET

Onko sinulla paljon kavereita?
On mulla aika monta. Lähinnä koulusta ja harrastuksesta :) Sitten mulla on muutama tosi hyvä ystävä, joiden kanssa vietän enemmän aikaa esim. vapaa-ajalla.

Oletko tunteellinen?
Jooo o. Varsinkin nyt viime aikoina on ollu aika paljon tunteet pinnalla eikä äkillisiltä itkukohtauksilta oo vältytty. Taitaa tää tuleva lähtö vähän vaikuttaa...

Onko sinun helppo luottaa ihmisiin?
No kyllä mun aika helppo on luottaa muihin. Mut mun luottamus pitää kans ansaita ja huomaan kyllä tosi helposti jos joku ei oo täysin luottamuksenarvoinen.
  
Onko elämässäsi henkilöitä, joille voit kertoa ihan kaiken?
On joo, äiti ja sitten mun parhaat ystävät on sellasia joille voin kyllä kertoo kaiken taivaan ja maan väliltä ja tiiän, että he kuuntelee eikä kerro niitä asioita eteenpäin.

Tartutko helposti tilaisuuteen vai pohditko usein riskit ensin?
Hmmm tolta väliltä :D Mut ehkä kallistuu enempi tohon helposti tilaisuuteen tarttumiseen.

Vietätkö mielummin aikaa parin hyvän kaverin kanssa vai suuremmassa porukassa?
Parin hyvän kaverin kanssa.


Toimitko usein pään vai sydämen mukaan?
Varmaan aika paljon molemmilla silleen tasapuolisesti. Tai ehkä kuitenkin enemmän sydämen mukaan.

Syötkö terveellisesti?
Kyllä mä aika terveellisesti syön. Meillä täällä äidin luona kotona syödään terveellisesti ja oon niin ilonen siitä että mun hostperhe elää myös terveellisesti! Ja se on hyvä ihan senkin takia että koitan välttyä suurimmilta vaihtarikiloilta siellä :D

Oletko ennen käynyt Amerikassa?
En oo! Mut onneks asiaan tulee kohta muutos ;)


Jos lähtisit autiolle saarelle, mitä ottaisit mukaan?
Hmm parhaat ystävät, ruokaa ja vettä niin paljon että selvittäis. Ja sitte lentokone lentäjällä et päästäis sielt pois!


Viihdytkö enemmän kuvattavana vai kuvaajana?
Riippuu paljon kuvaajasta et tykkäänks olla kuvattavana :D Tykkään ottaa kuvia kans paljon mut ehkä oon useimmiten se ketä on kuvattavana.

Ketä ihailet?
Äitiä. Se on vaan niin jotenkin ihailtava ihminen etten osaa ees perustella sitä paremmin. Ja sit mun parhaita ystäviä kanssa, ne on niin ihania että ei niitä voi olla ihailematta!
 
Kuinka usein ostat vaatteita? Nykyään aika harvoin, tai siis sillon jos tarviin jotain tiettyä ni sit ostan sen. Ja ihan vaan jos oon shoppailemassa ja löytyy kivoja vaatteita ni voi lähtee aika helpostikkin mukaa :D Mut nyt oon rajottanu paljon vaatteiden ostoo ihan sen takia vaa että tuun varmaan ostamaan Jenkeistä aikast paljon niitä! Ja rahaa säästyy kanssa sinne vaihtoa varten sitte.

Mitkä ovat lempivaatemerkkisi? 
Täällä Suomessa ostan vaatteita eniten tällasista peruskaupoista, H&M, Cubus, Zara pääsääntöisesti. Sitten tykkään tosi paljon Hollisterista, mulla on kaks hupparii ja kaks paitaa sieltä ja oioii ootan et pääsen sinne Amerikassa!!

Mitä kauppoja odotat Jenkeistä?
Hollister, kuten äsken sanoinki ja sitten Abercrombie&Fitch, VS, Forever 21, American Apparel, Aeropostale, Charlotte Russe ja  Urban Outfitters nyt ainakin!

Oletko ollut rakastunut?
En oo

Elämäsi vaikein päätös?
Varmaan se ku mun vanhemmat eros ja piti päättää et kumman luo meen pääsääntösesti asumaan, tai käymää koulua. Tein päätöksen aika nopeesti kyllä että meen Naantaliin, mutta se oli silti hirveen vaikeeta, koska en halunnu et kumpikaan vanhemmista loukkaantuis.

Oletko joskus seurustellut?

En

Seurusteletko tällä hetkellä?
En :D

Onko perheesi sinulle tärkeä?
Todellakin on. Se on mun elämän tärkein asia ystävien ohella ja tulee olemaan vaikeeta olla heistä erossa 10 kk

Mitä oot aatellu tehä lukion jälkeen?
Mulla ei oo oikeen tarkkaa käsitystä siitä vielä. Johonkin ois tietenkin tarkotus mennä jatko-opiskelemaan, mutta ei hajuakaan että mitä alaa ja minne! Se ois niin siistiä lähteä opiskelemaan ulkomaille ja vaihtovuodesta ois taatusti paljon hyötyä siinä. Luulenpa vaan että rahatilanne on jotakin muuta mieltä siinä vaiheessa... Mutta eihän sitä koskaan tiiä!

Kiitos tositosi paljon kaikille kysyjille!

ps. tasan kuukaus lähtöön, apuaa?!

6 comments:

 1. Mullakin on tullut muutaman kerran ihan kamalia itkukohtauksia ja en ees uskalla ajatella mitä se tulee lentokentällä olemaan :D Säälin jo etukäteen mun vieressä istujaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No niinpä! Joo mäkin säälin mun vieressäistujia jo nyt, paljon :D

   Delete
 2. Ihanaa vaihtovuotta sulle! Kuinka pitkään sun perhe säästi rahaa vai saitko vaihtarivuoden lahjaksi? :))

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos paljon!:) No mun iskä maksaa ton vuoden puoliks mun äitin ja isäpuolen kanssa enkä oikeen tiedä et miten ne on säästelly, mut uskoisin että viime syksystä lähtien on katottu vähän enemmän et mitä ostetaan ja mitä ei :D ja sitten oon ite säästäny tietty käyttörahaa sinne :)

   Delete
 3. Toivottavasti sul on sit hauskaa! :)
  Explorius oli munkin mielestä tosi hyvä valinta, ne on hoitanu kaiken tosi mallikkaasti ja ongelmat ratkaistaan heti ja nopeasti.
  Olen nyt täällä Uudessa-Seelannissa, ja toivon et sullakin tulee olee yhtä hauskaa ku mulla on täällä :)
  Ai niin ja koneessa on sit niiiin random olo :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo kiitos ja toivotaan! :)
   Ja oon ihan samaa mieltä ton Exploriuksen suhteen et kaikki on kyl hoidettu tosi hyvin!
   Ja oi pidä tosi kiva vuosi siellä, Uusi-Seelanti kuulostaa upeelta paikalta :) Haha en epäile yhtään ettei olis random olo siellä... :D

   Delete